Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Katedra Chemii i Technologii Żywności



W Katedrze Chemii i Technologii Żywności istnieje pracownia reologiczna wyposażona w przyrządy do pomiaru strukturowo-mechanicznych właściwości materiałów ciekłych i plastycznych oraz ciał stałych. Wiskozymetr Brookfielda oraz uniwersalna maszyna testująca Instron, ze sterowaniem komputerowym i dodatkowym oprzyrządowaniem są najwyższej klasy najnowocześniejszymi modelami. Stwarzają one możliwość wykonywania wielostronnych badań reologicznych na współczesnym poziomie, a wyniki oznaczeń uzyskane w tych urządzeniach w różnych laboratoriach, szczególnie w odniesieniu do żywności, są porównywalne z uwagi na zachowanie standardowych warunków pomiaru. Wyniki wyrażone są w fizycznych, ściśle zdefiniowanych wielkościach. Właściwości reologiczne są szczególnie istotnym wyróżnikiem jakości nie tylko żywności ale również innych produktów. Są one również parametrami uwzględnianymi w projektowaniu maszyn i urządzeń przetwórczych, instalacji transportujących oraz w automatyzowaniu procesów. Reologiczne właściwości materiałów są istotnymi czynnikami przy doborze surowców, modyfikacji zestawów recepturowych w wytwarzaniu nowych wyrobów, przy optymalizacji parametrów procesów i operacji jednostkowych w liniach technologicznych oraz kontroli procesów technologicznych. Oznaczenia reologiczne dostarczają także informacji odnośnie do fizycznej trwałości produktu, zmian przechowalniczych, są pomocne przy projektowaniu opakowań jednostkowych i zbiorczych żywności. Mogą one zastąpić ocenę sensoryczną tekstury i analizę chemiczną niektórych wyrobów.

Pracownicy laboratorium są dobrze przygotowani teoretycznie i mają duże doświadczenie praktyczne w przeprowadzaniu badań reologicznych. Tematyka reologiczna jest przedmiotem wielu krajowych i zagranicznych publikacji zespołu naukowego Katedry Chemii i Technologii Żywności.


Oferta badań reologicznych:
Próby statyczne ściskania

Próby statyczne rozciągania

Próby statyczne ścinania

Pomiar lepkości dynamicznej

Uniwersalna maszyna testująca INSTRON model 5543

Zakres stosowanych sił do 1 kN

Szybkość przesuwu głowicy od 0,05 do 1000 mm/min

Dokładność wyników od 0,4 % dla 1/10 do 1 % dla 1/100 zakresu pomiarowego

Możliwe do przeprowadzenia statyczne testy:
    ściskania

    rozciągania

    ścinania

    inne


Próby statyczne ściskania

Tabelaryczne i graficzne przedstawienie wyników testów oraz wyznaczenie jednej lub kilku następujących wielkości:
    granice proporcjonalności i modułu sprężystości

    granicy sprężystości

    granicy plastyczności

    wytrzymałości na ściskanie (naprężenie niszczące próbkę)

    deformacji przy stałym naprężeniu i czasie działania siły

    naprężenia wywołującgo zadane odkształcenie

Próby statyczne rozciągania

Tabelaryczne i graficzne przedstawienie wyników testów oraz wyznaczenie jednej lub kilku następujących wielkości:
    granicy proporcjonalności i modułu Younga

    granicy sprężystości

    granicy plastyczności

    naprężenia rozrywającego

    wydłużenia względnego

Próby statyczne ścinania

Przystawka: Warner Bratzler,

Średnica prób: 13 i 25 mm zależnie od jednorodności próby

Test szczególnie przydatny do badania sprężysto-plastycznych właściwości mięsa i drobnorozdrobnionych kiełbas.

Tabelaryczne i graficzne przedstawienie wyników

Wiskozymetr Brookfield model DV-III+

Zakres lepkości od 15 do 6 000 000 cP

Zakres prędkości trzpieni od 0,01 do 250 obr/min

Dokładność wyników 3%

Termostat : zakres temperatur od -100 do +300°C

Oznaczenia lepkości w dużych objętościach ~ 500 cm3 i w przystawce do małych objętości 9 - 11 cm3


Pomiar lepkości dynamicznej
    płynów newtonowskich

    płynów nienewtonowskich w tym:

    reostabilnych

    plastyczno-lepkich

    reologicznie niestabilnych
Sporządzenie krzywych płynięcia - zależność lepkości od szybkości ścinania

Program Rheocalc umożliwia opis krzywej płynięcia jednym z matematycznych modeli reologicznych:
    modelem Bingham

    modelem Casson

    modelem NCA/CMA Casson

    modelem Power Law

    modelem IPC Paste
W wiskozymetrze Brookfielda można scharakteryzować reologiczne właściwości roztworów polimerów i emulsji, a także wyznaczyć temperaturę żelowania roztworów żelatyny i topnienia żeli żelatynowych oraz wiele innych właściwości badanych materiałów.


Kontakt:dr hab. inż. Maria Sadowska - kierownik zespołu badawczego
tel. (0-58) 347-15-95 e-mail: sadowska@chem.pg.gda.pl
mgr inż. Anna Jurczyńska tel. (0-58) 347-15-95
mgr inż. Robert Tylingo tel. (0-58) 347-15-95 e-mail: robertt@chem.pg.gda.pl



Politechnika Gdańska
Wydział Chemiczny
Katedra Chemii i Technologii
Żywności
Technical University of Gdańsk
Department of Food Chemistry
and Technology

Ul. G. Narutowicza 11/12
80-952 Gdańsk
G. Narutowicza 11/12
80-952 Gdańsk, Poland