logo PG IV BFN logo BFN
Jak produkować zdrową żywność?

Dyscyplina technologia żywności
Forma prezentacji wykład
Instytucja Wydział Chemiczny
Podinstytucja Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności

Miejsce prezentacji Budynek Chemii A, Audytorium Chemiczne.
Data 27.05.2006
Godziny 10.00
Czas trwania 1 godzina

Liczebność grup 100 osób
Ograniczenia wieku minimum 16-17 lat

Streszczenie Zapewnienie jakości żywności jest problemem bardzo
złożonym i skomplikowanym, wynika to przede
wszystkim z tego iż świadomość przeciętnego
konsumenta rośnie wraz z jego potrzebami
i oczekiwaniami. Ponieważ podstawowym zamierzeniem
producenta wyrobu żywnościowego winno być
dostarczenie produktu bezpiecznego o gwarantowanej
jakości, to system opracowany w określonym
przedsiębiorstwie musi uwzględniać niezbędne
i elementarne zasady higieniczne i mikrobiologiczne
związane z wyrobem i procesami towarzyszącymi jego
powstawaniu oraz wykorzystywać wszelką dostępna
wiedzę pozwalającą na ich wprowadzanie
i przestrzeganie. Takie zasady zawiera przede wszystkim
Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych
(HACCP), uważana za najbardziej skuteczny system
zapewnienia bezpieczeństwa produktu żywnościowego.

Osoby odpowiedzialne mgr inż. Robert Tylingo
Telefon 058 347 15 95
E-mail robertt@chem.pg.gda.pl



imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
biuro
III BFN na wybrzeżu
historia
mapka