Z czego sk³ada siê zapach...? Czyli o mo¿liwo¶ciach chromatografii gazowej jako techniki analitycznej wykorzystywanej przy identyfikacji |
|
Dyscyplina |
chemia |
Forma prezentacji |
pokaz laboratoryjny |
Instytucja |
Wydzia³ Chemiczny |
Wspó³organizator |
Katedra Chemii Analitycznej Impreza jest dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony ¦rodowiska i Gospodarki Wodnej w Gdañsku |
|
Miejsce prezentacji |
campus PG, plac przed bud 5 (Chemia A) |
Data |
2009-05-29 do 2009-05-30 |
Godziny |
10:00 do 15:00 |
|
Liczebno¶æ grup |
b.o. |
Ograniczenia wieku |
przede wszystkim dla gimnazjum, liceum, doro¶li |
Dostêp dla osób niepe³nosprawnych |
tak |
Inne uwagi |
|
|
Streszczenie |
Przedstawiona zostanie metoda analizy próbek owoców i/lub ¶cieków. Do rozdzielania sk³adników zostanie wykorzystana chromatografia gazowa. Widzowie prezentacji po krótkim przeszkoleniu bêd± mogli sami wykonaæ ca³y tok analizy, oraz osobi¶cie porównaæ zapach emitowany z danych mediów oraz zapach poszczególnych rozdzielonych sk³adników. Równolegle bêd± rejestrowane wskazania nosa elektronicznego. Zak³ada siê wykonanie analiz dla dwóch typów materia³ów: owoców(np. truskawek), oraz ¶cieków przemys³owych. Podczas pokazu uczestnicy zostan± zapoznani z problemem emisji zanieczyszczeñ do atmosfery, mo¿liwych cykli przemian oraz ich wp³ywu na otaczaj±ce ¶rodowisko. Nacisk zostanie postawiony na zwi±zki o odczuwalnej odorowo¶ci oraz uznawane za niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. W ten sposób na podstawie w³asnych do¶wiadczeñ uczestnicy zostan± uczuleni na problemy emisji zanieczyszczeñ oraz zwi±zanej z tym ochrony ¶rodowiska. |
|
Osoby odpowiedzialne |
prof. dr hab. in¿. Marian Kamiñski, mgr in¿. Anita Skrzypczak, mgr in¿. Gra¿yna Romanik, mgr in¿. Maciej Trznadel |
Telefon |
+58 347 17 29 |
E-mail |
mknkj@chem.pg.gda.pl
kamda@wp.pl |