logo PG VII BFN logo BFN
Z czego sk³ada siê zapach...? Czyli o mo¿liwo¶ciach chromatografii gazowej jako techniki analitycznej wykorzystywanej przy identyfikacji

Dyscyplina chemia
Forma prezentacji pokaz laboratoryjny
Instytucja Wydzia³ Chemiczny
Wspó³organizator Katedra Chemii Analitycznej
Impreza jest dofinansowana przez Wojewódzki Fundusz Ochrony ¦rodowiska i Gospodarki Wodnej w Gdañsku

Miejsce prezentacji campus PG, plac przed bud 5 (Chemia A)
Data 2009-05-29 do 2009-05-30
Godziny 10:00 do 15:00

Liczebno¶æ grup b.o.
Ograniczenia wieku przede wszystkim dla gimnazjum, liceum, doro¶li
Dostêp dla osób niepe³nosprawnych tak
Inne uwagi

Streszczenie Przedstawiona zostanie metoda analizy próbek owoców i/lub ¶cieków. Do rozdzielania sk³adników zostanie wykorzystana chromatografia gazowa. Widzowie prezentacji po krótkim przeszkoleniu bêd± mogli sami wykonaæ ca³y tok analizy, oraz osobi¶cie porównaæ zapach emitowany z danych mediów oraz zapach poszczególnych rozdzielonych sk³adników. Równolegle bêd± rejestrowane wskazania nosa elektronicznego. Zak³ada siê wykonanie analiz dla dwóch typów materia³ów: owoców(np. truskawek), oraz ¶cieków przemys³owych. Podczas pokazu uczestnicy zostan± zapoznani z problemem emisji zanieczyszczeñ do atmosfery, mo¿liwych cykli przemian oraz ich wp³ywu na otaczaj±ce ¶rodowisko. Nacisk zostanie postawiony na zwi±zki o odczuwalnej odorowo¶ci oraz uznawane za niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego. W ten sposób na podstawie w³asnych do¶wiadczeñ uczestnicy zostan± uczuleni na problemy emisji zanieczyszczeñ oraz zwi±zanej z tym ochrony ¶rodowiska.

Osoby odpowiedzialne prof. dr hab. in¿. Marian Kamiñski,
mgr in¿. Anita Skrzypczak,
mgr in¿. Gra¿yna Romanik,
mgr in¿. Maciej Trznadel
Telefon +58 347 17 29
E-mail mknkj@chem.pg.gda.pl
kamda@wp.pl


imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
imprezy
Biuro
Film
Koordynatorzy
VII BFN na wybrze¿u
historia
mapka









webmaster