Żywność z genetycznie modyfikowanych organizmów |
|
Dyscyplina |
nauki chemiczne |
Forma prezentacji |
wykład+pokaz |
Instytucja |
Wydział Chemiczny |
Podinstytucja |
Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności |
|
Miejsce prezentacji |
sala 204, IIp. budynku Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej |
Data |
2004-05-30 |
Godziny |
11.30 - 12.30 oraz 13.00 - 14.00 |
Uwagi do godzin |
czas trwania - 1 godz. |
|
Liczebność grup |
15 |
Ograniczenia wieku |
12 |
Dostęp dla osób niepełnosprawnych |
nie |
|
Streszczenie |
Wykład
Organizmy zmodyfikowane genetycznie lub organizmy transgeniczne to organizmy, których materiał genetyczny został celowo zmieniony przez człowieka. Badania nad zmodyfikowanymi genetycznie organizmami m.in. jako źródła żywności roślinnej prowadzone są na bardzo dużą skalę. Najważniejsze modyfikacje dotyczą odporności na szkodliwe czynniki, takie jak różne choroby roślin, chwasty, czynniki klimatyczne oraz wprowadzania do roślin genów umożliwiających otrzymywanie pewnych pożądanych substancji (np. prowitaminy A w zmodyfikowanym genetycznie ryżu). Podczas wykładu omówione zostaną potencjalne zagrożenia oraz korzyści dla człowieka i środowiska, jakie mogą stwarzać genetycznie zmodyfikowane rośliny.
Pokaz
Przedstawiona zostanie metoda izolacji DNA z przetworów sojowych (mąka, granulat, kotlety) oraz metoda wykrywania obecności terminatora genu nos metodą PCR. Omówione zostaną także inne metody stosowane do wykrywania markerów genetycznych modyfikacji roślin i zwierząt.
|
|
Osoby odpowiedzialne |
dr inż. Roman Kotłowski |
Telefon |
347-24-56 |
E-mail |
romank@chem.pg.gda.pl |
|
|