Żywność a nowotwory - co każdy wiedzieć powinien! |
|
Dyscyplina |
nauki chemiczne |
Forma prezentacji |
wykład |
Instytucja |
Wydział Chemiczny |
Podinstytucja |
Katedra Technologii Leków i Biochemii |
|
Miejsce prezentacji |
sale Katedry Technologii i Biotechnoligii Żywności Wydz. Chemii PG |
Data |
2004-05-29 |
Godziny |
wykład - 10.00 prezentacje i pokaz w różnych salach, 11.30 - 12.30, 13.00 - 14.00 |
Uwagi do godzin |
czas trwania: wykład 40 min.+ czas na pytania = 60 min. |
|
Liczebność grup |
30 |
Ograniczenia wieku |
b.o. |
Dostęp dla osób niepełnosprawnych |
nie |
|
Streszczenie |
Wykład "Żywność a nowotwory - co każdy wiedzieć powinien!" poświęcony będzie omówieniu wpływu wybranych składników żywności spotykanych tradycyjnie w polskiej diecie na zagrożenie chorobami nowotworowymi. Na wstępie zostaną podane najważniejsze mechanizmy działania substancji rakotwórczych oraz mechanizmy przeciwdziałające ich toksycznym właściwościom. Następnie przedstawione będą zarówno te składniki żywności, które przyczyniają się do podwyższenia tego zagrożenia, jak i te które wykazują właściwości ochronne. Na zakończenie podjęta będzie próba sformułowania rekomendacji żywieniowych, które powinny pomóc uchronić się przed chorobami nowotworowymi.
Wykładowi towarzyszyć będzie sesja plakatowa "Naukowo o kiszonej kapuście - dlaczego warto", w ramach której studenci i doktoranci Wydziału Chemicznego będą objaśniali wszystkim zainteresowanym wyniki swoich doświadczenień nad przeciwrakotwórczymi właściwościami kiszonej kapusty. Pod ich opieką będzie też można samodzielnie określić zawartość witaminy C, jednej z najważniejszych witamin w profilaktyce nowotworów, w różnych produktach spożywczych.
|
|
Osoby odpowiedzialne |
dr inż Agnieszka Bartoszek |
Telefon |
347-24-07 |
E-mail |
ab@altis.chem.pg.gda.pl |