obazek tytuł
Żywność a nowotwory - co każdy wiedzieć powinien!

Dyscyplina nauki chemiczne
Forma prezentacji wykład
Instytucja Wydział Chemiczny
Podinstytucja Katedra Technologii Leków i Biochemii

Miejsce prezentacji sale Katedry Technologii i Biotechnoligii Żywności Wydz. Chemii PG
Data 2004-05-29
Godziny wykład - 10.00
prezentacje i pokaz w różnych salach, 11.30 - 12.30, 13.00 - 14.00
Uwagi do godzin czas trwania: wykład 40 min.+ czas na pytania = 60 min.

Liczebność grup 30
Ograniczenia wieku b.o.
Dostęp dla osób niepełnosprawnych nie

Streszczenie Wykład "Żywność a nowotwory - co każdy wiedzieć powinien!" poświęcony będzie omówieniu wpływu wybranych składników żywności spotykanych tradycyjnie w polskiej diecie na zagrożenie chorobami nowotworowymi. Na wstępie zostaną podane najważniejsze mechanizmy działania substancji rakotwórczych oraz mechanizmy przeciwdziałające ich toksycznym właściwościom. Następnie przedstawione będą zarówno te składniki żywności, które przyczyniają się do podwyższenia tego zagrożenia, jak i te które wykazują właściwości ochronne. Na zakończenie podjęta będzie próba sformułowania rekomendacji żywieniowych, które powinny pomóc uchronić się przed chorobami nowotworowymi.
Wykładowi towarzyszyć będzie sesja plakatowa "Naukowo o kiszonej kapuście - dlaczego warto", w ramach której studenci i doktoranci Wydziału Chemicznego będą objaśniali wszystkim zainteresowanym wyniki swoich doświadczenień nad przeciwrakotwórczymi właściwościami kiszonej kapusty. Pod ich opieką będzie też można samodzielnie określić zawartość witaminy C, jednej z najważniejszych witamin w profilaktyce nowotworów, w różnych produktach spożywczych.

Osoby odpowiedzialne dr inż Agnieszka Bartoszek
Telefon 347-24-07
E-mail ab@altis.chem.pg.gda.pl

ostatnia aktualizacja 23 czerwca 2004r.

webmaster