Menu główne:
Dydaktyka > Semestr letni
Wykłady: 30 godz.
Prowadzący: Dr hab. inż. Halina Szeląg, prof. nadzw. PG
Program wykładów
Układy zdyspergowane, ich właściwości i rodzaje.
Metody otrzymywania układów zdyspergowanych.
Substancje wykorzystywane do stabilizacji układów zdyspergowanych
Rola związków powierzchniowo czynnych w tworzeniu układów zdyspergowanych.
Orientacja na powierzchniach międzyfazowych.
Adsorpcja z roztworów, adsorpcja z ciekłych mieszanin dwuskładnikowych.
Zjawisko zwilżania, ocena właściwości zwilżających, kąt zwilżania.
Właściwości elektryczne układów dyspersyjnych. Podwójna warstwa elektryczna, potencjał elektrokinetyczny.
Emulsje, ich rodzaje i właściwości. Metody otrzymywanie emulsji.
Stabilność układów emulsyjnych i metody jej oceny. Flokulacja, koalescencja i kremowanie.
Urządzenia stosowane do otrzymywania różnego rodzaju układów zdyspergowanych.
Właściwości reologiczne układów zdyspergowanych.
Mikroemulsje, ich właściwości, metody otrzymywania.
Zastosowanie układów emulsyjnych do syntetyzowania związków o zdefiniowanych właściwościach.
Fizyczne i chemiczne metody deemulgowania.
Właściwości pian, ich otrzymywanie i rozbijanie.
Aerozole, ich otrzymywanie i usuwanie.
Wykaz literatury podstawowej i uzupełniającej:
1. E.T. Dutkiewicz, "Fizykochemia powierzchni", WNT, Warszawa, 1998.
2. S.Sonntag, "Koloidy", PWN, Warszawa, 1982.
3. Opracowanie „Otrzymywanie układów zdyspergowanych i badanie ich właściwości”, dr hab. inż. H. Szeląg,, Gdańsk 1999.
4. A.W. Adamson, "Physical Chemistry of Surfaces", J.Wiley, Inc., New York 1990.
5. D. Myers, "Surfaces, Interfaces, and Colloids", Wiley-VCH, New York, 1999.
6. D.J. McClements, "Food emulsions", CRC Press, New York, 1999.
7. Encyclopedia of Emulsion Technology, Vol. I, II, ed. P.Becher, M.Dekker Inc., New York 1985.
8. M. Bourrel, R.S. Schechter,"Microemulsions and Related Systems" ed. P.Becher, M.Dekker Inc., New York 1988.
9. D. Morrisson, S. Ross, „Colloidal dispersions. Suspensions, emulsions and foams” J.Wiley & Sons, Inc., New York, 2002.
Warunki zaliczenia przedmiotu: Wykład – egzamin pisemny.
Laboratorium (30 godz.)
Prowadzący: mgr inż. Patrycja Szumała
mgr inż. Elwira Sadecka
Program ćwiczeń:
1. Określenie wpływu rodzaju i stężenia surfaktantu na trwałość dyspersji węglowodorów w wodzie.
2. Właściwości hydrofilowo-lipofilowe wybranych emulgatorów.
3. Wpływ ilości fazy zdyspergowanej oraz temperatury na typ i inwersję układu emulsyjnego.
4. Otrzymywanie i badanie stabilności układów emulsyjnych typu o/w i w/o.
5. Mikroemulsje i metody ich sporządzania.
Literatura:
1. „Otrzymywanie układów zdyspergowanych i badanie ich właściwości”, opr. dr hab.inż. Halina Szeląg, prof. nadzw. PG, Gdańsk 1999.
2. A.W. Adamson, „Chemia fizyczna powierzchni”, PWN, Warszawa, 1965.
3. E.T. Dutkiewicz, „Fizykochemia powierzchni”, WNT, Warszwa, 1998.
4. P. Becher, „Emulsions, Theory and Practice”, Reinhold Publ. Corp., New York, 1965.
5. S. Sonntag, „ Koloidy”, PWN, Warszawa, 1982.
Zaliczenie:
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest:
- pozytywna ocena sprawdzianu pisemnego przeprowadzonego przed przystąpieniem do zajęć eksperymentalnych;
- wykonanie pięciu ćwiczeń eksperymentalnych wg podanego harmonogramu;
- opracowanie uzyskanych wyników w formie sprawozdań;
Ocena końcowa jest oceną średnią ocen uzyskanych z ćwiczeń i sprawdzianu.