Katedra Technologii Tłuszczów i Detergentów


Idź do treści

Technologia kosmetyków

Dydaktyka > Semestr letni

Nazwa przedmiotu: Technologia Kosmetyków
Semestr: VI Godziny w1 l1

Sposób zaliczenia: E/Z

Katedra Technologii Tłuszczów i Detergentów
Odpowiedzialna: dr hab. inż. Halina Szeląg, prof. PG

Przedmioty poprzedzające:
chemia organiczna, chemia fizyczna. Wymagania wstępne: Znajomość chemii organicznej, podstaw fizykochemii koloidów, właściwości chemicznych i fizycznych lipidów oraz wybranych technik analitycznych.

Założenia i cele przedmiotu: Zdobycie niezbędnej wiedzy z zakresu budowy, właściwości i technologii wytwarzania różnorodnych preparatów kosmetycznych np. preparatów do pielęgnacji ciała, włosów oraz wyrobów z zakresu tzw. kosmetyki kolorowej, ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów w postaci emulsji. Zapoznanie się z podstawowymi wiadomościami na temat budowy i funkcje skóry człowieka, rodzajów preparatów kosmetycznych i ich działania, surowców preparatów kosmetycznych i kryteriów ich doboru, w tym surowców biologicznie aktywnych. Doskonalenie umiejętności w zakresie badania i oceny właściwości fizykochemicznych i organoleptycznych wyrobów kosmetycznych.

Metody dydaktyczne: Wykład oparty na źródłach literaturowych monograficznych oraz na bieżącej światowej literaturze tematu. Realizacja określonych programem ćwiczeń laboratoryjnych; realizacja wybranych ćwiczeń technologicznych w zakładach przemysłu kosmetycznego współpracujących z KTTiD.

Treści programowe:
Budowa i funkcje skóry człowieka. Związki wpływające na zwiększenie bariery ochronnej skóry.
-Rodzaje preparatów kosmetycznych i ich działanie.
-Surowce preparatów kosmetycznych i kryteria ich doboru, ze szczególnym uwzględnieniem
surowców biologicznie aktywnych.
- Emulsje kosmetyczne i ich budowa oraz metody stabilizacji. Emulgatory, ich właściwości międzyfazowe i sposoby oszacowania HLB.
- Technologia wytwarzania różnych typów emulsji kosmetycznych.
-Wpływ składu emulsji na właściwości aplikacyjne i reologiczne wyrobu kosmetycznego.
- Preparaty do pielęgnacji włosów; szampony, odżywki, preparaty kondycjonujące, lakiery do włosów, preparaty do trwałej ondulacji, farby.
- Środki do pielęgnacji jamy ustnej; pasty do zębów, płukanki.
- Preparaty do makijażu. Pudry, cienie, tusze, pomadki itp.
-Lakiery i preparaty pielęgnacyjne do paznokci.
-Trwałość i bezpieczeństwo stosowania wyrobów kosmetycznych wyrobów. Związki przeciw drobnoustrojowe i antyutleniacze stosowane w preparatach kosmetycznych.
- Regulacje prawne dotyczące surowców i wyrobów kosmetycznych.

Wykaz literatury podstawowej i uzupełniającej:
1. J. Marcinkiewicz - Salmonowiczowa, Zarys chemii i technologii kosmetyków, Wyd. Politechniki Gdańskiej, Gdańsk, 1995.
2. W.S. Brud, R. Glinka, Technologia Kosmetyków, Oficyna Wydawnicza, Łódź, 2001.
3. M.M. Rieger, Surfactants in Cosmetics, M. Dekker, Inc. New York, 1985.
4. L. Ho Tan Tai, Formulating Detergents and Personal Care Products, AOCS Press, Champaing, 2000.
5. Analysis of Cosmetic Products, ed. A. Salvador, A.Chisvert, Elsevier, Amsterdam, 2007.

Warunki zaliczenia przedmiotu:
Wykład - egzamin pisemny. Ćwiczenia laboratoryjne - na podstawie sprawdzianów pisemnych oraz sprawozdań z wykonanych ćwiczeń.


Ćwiczenia laboratoryjne: 30 godz. (sem. VIII)

prowadzący: dr inż. Elwira Sadecka

Program laboratorium
1. Otrzymywanie szamponu i płynu do kąpieli
- dobór rodzaju i ilości związku powierzchniowo czynnego oraz pozostałych składników preparatu
- ocena organoleptyczna i fizykochemiczna uzyskanych preparatów wg normy (wygląd, barwa, zapach, zdolność pianotwórcza, lepkość, pH)
2. Otrzymywanie makro- i mikro- emulsji kosmetycznych
- dobór emulgatora dla emulsji typu o/w i w/o
- otrzymanie emulsji typu o/w i w/o
- zbadanie typu i stabilności uzyskanych emulsji
- otrzymanie mikroemulsji i ocena stabilności
3. Preparatyka pudrów i maseczek kosmetycznych
- dobór jakościowy i ilościowy surowców
- oznaczanie właściwości uzyskanych preparatów
4. Otrzymywanie masy tłuszczowo – woskowej wykorzystywanej do produkcji pomadek i błyszczyków
- ocena organoleptyczna i fizykochemiczna produktów
5. Otrzymywanie toników i lotionów
- dobór składników receptur zgodnie z założonym przeznaczeniem
- ocena otrzymanych preparatów (zapach, kolor, klarowność, pH)
6. Ćwiczenia wyjazdowe – zapoznanie się z produkcją kosmetyków Przedsiębiorstwa Farmaceutyczno - Kosmetycznego „Oceanic” w Trąbkach Małych i Zakładu Produkcji Leków „Ziaja” w Kolbudach

W wyżej wymienionych ćwiczeniach obowiązuje identyfikacja składników receptury dla przykładowego preparatu handlowego wg nazewnictwa INCI oraz ich funkcyjności w danym preparacie.

Warunkiem zaliczenia laboratorium jest:
- wykonanie ćwiczeń laboratoryjnych
- opracowanie wyników w formie sprawozdania
- otrzymanie pozytywnych ocen z wszystkich sprawozdań
- pozytywna ocena ze sprawdzianu pisemnego dotyczących ćwiczeń

Literatura:
1. Instrukcja dotycząca wykonania ćwiczeń
2. Brud W., Glinka R. „Technologia kosmetyków”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2001
3. Marcinkiewicz – Salmonowicz J. „Zarys chemii i technologii kosmetyków”; PG 1995
4. Molski M. „Chemia piękna”; WSZPZiU Poznań 2005
5. Malinka W. „Zarys chemii kosmetycznej”; Volumed Wrocław 1999
6. Mrukot M. „Receptariusz kosmetyczny”; MSWSZ Kraków 2004
7. Marzec A. „Chemia kosmetyków”; Wydawnictwo „Dom Organizatora” Toruń 2005
8. Glinka R. „Receptura kosmetyczna”; Oficyna Wydawnicza Łódź 2003
9. Rieger M. M. „Surfactants in Cosmetics“; Marcel Dekker Inc. New York 1985
10. Ho Tan Tai I. “Formulating detergents and personal care products”; AOCS Press. Champaing 2000


Strona główna | Pracownicy | Doktoranci | Publikacje | Dydaktyka | Dla studentów | Dyplomy | Oferta | Wyposażenie | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego