Katedra Technologii Tłuszczów i Detergentów


Idź do treści

Uzdatnianie wody do celów spożywczych i przemysłowych

Dydaktyka > Semestr zimowy


Wykłady: 30 godz. (sem. VIII)

Prowadzący: prof. dr hab. inż. Krystyna Mędrzycka

Wymagania jakościowe wody dla celów konsumpcyjnych. Jakość wód powierzchniowych przeznaczonych do zaopatrzenia ludności w wodę do spożycia (Rozporządzenie Ministra Środowiska, 2002 r.). Standardy zużycia wody. Wymagania jakościowe wody dla różnych sektorów przemysłu. Jednostkowe zużycie wody w zależności od wytwarzanego produktu. Sposoby minimalizacji zużycia wody (obiegi zamknięte, urządzenia wodooszczędne itp.). Sposoby poboru i przesyłu wody. Oczyszczanie wody z wykorzystaniem infiltracji naturalnej i sztucznej.

Podstawy procesów i technologie uzdatniania wody: mechaniczno-fizyczne (sedymentacja, filtrowanie, odgazowanie lub napowietrzanie), fizyczno-chemiczne (koagulacja, wytrącanie, utlenianie, wymiana jonowa, odsalanie). Dezynfekcja wody (metoda termiczna, ultrafiltracja, promieniowanie, chlorowanie, ozonowanie, związkami jodu, srebra i inne). Produkty uboczne procesu uzdatniania wody i ich wpływ na jakość wody. Techniki membranowe w uzdatnianiu wody (odwrócona osmoza, ultrafiltracja, nanofiltracja, elektrodializa). Odnowa wody. Sorpcja na węglu aktywnym. Dobór technologii uzdatniania wody w zależności od jej źródła (powierzchniowe, podziemne, morskie, kopalniane) oraz przeznaczenia. Nowoczesne rozwiązania procesów uzdatniania wody, w tym dla celów energetycznych.


Seminarium (15 godz.):

Prowadzący: dr inż. Renata Tomczak-Wandzel

Podczas seminarium studenci prezentują wyniki badań i wdrożeń z zakresu technologii uzdatniania wody w oparciu o najnowsze doniesienia literaturowe.


LABORATORIUM (30 godz.)

Prowadzący: dr inż. Renata Tomczak-Wandzel

I. Zmiękczanie wody
1. Zmiękczanie wody metodą termiczną
2. Chemiczno-strąceniowe metody zmiękczania wody
- dekarbonizacja wody wapnem
- zmiękczanie wody metodą wapienno-sodową
- zmiękczanie wody metodą fosforanową
3. Kontrola efektu zmiękczania wody poprzez pomiar twardości wody metodą wersenianową. Porównanie skuteczności poszczególnych metod.

II. Odgazowanie wody
1. Odgazowanie wody metodą termiczną.
2. Odtlenianie wody na anionicie Amberlite IRA 410
3. Odgazowanie wody pod zmniejszonym ciśnieniem.
4. Odgazowanie wody metodą chemiczną.
5. Ocena efektów stosowanych metod do odgazowania wody.

III. Wykorzystanie procesu wymiany jonowej do uzdatniania wody.
1. Zmiękczanie wody na kationicie.
2. Demineralizacja wody z użyciem kationitów i anionitów.
3. Regeneracja jonitów.
4. Kontrola efektu uzdatniania wody (oznaczenie twardości, zawartości chlorków, pH)

IV. Odżelazianie wody
1. Badanie zawartości żelaza w próbkach wody surowej metodą z fenantroliną
2. Przeprowadzenie procesu odżelaziania metodą napowietrzania w kolumnie
3. Filtracja przez filtr piaskowo-żwirowy
4. Badanie zawartości żelaza w próbkach wody po procesie odżelaziania

V. Usuwanie zawiesin i barwy z wody metodą koagulacji
1. Ustalenie optymalnej dawki koagulantu i optymalnego odczynu pH.
2. Badanie przebiegu procesu koagulacji przy użyciu różnych koagulantów: PIX, PAX
3. Badanie przebiegu koagulacji przy użyciu środków wspomagających
4. Ocena efektu procesu koagulacji z wykorzystaniem urządzenia Turbiscan

VI. Dezynfekcja wody
1. Fizyczne metody dezynfekcji wody
- termiczna
- promieniowanie ultrafioletowe
2. Chemiczne metody dezynfekcji wody
- ozonowanie
- chlorowanie
3. Ocena skuteczności procesu dezynfekcji poprzez oznaczenie przeżywalności bakterii E.coli

VII. Ćwiczenie terenowe w stacji uzdatniania wody.

Strona główna | Pracownicy | Doktoranci | Publikacje | Dydaktyka | Dla studentów | Dyplomy | Oferta | Wyposażenie | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego